nlende

Handterminals

Apparaten en hun gebruik

Innovatie heeft geleid tot verschillende soorten van mobiele
registratie apparatuur die ieder hun eigen toepassingsgebied
hebben gevonden.
Lees hier meer over mogelijkheden die techniek biedt.

De mogelijkheden die een terminal biedt worden bepaald door de technieken die beschikbaar zijn op de terminal. Om het aantal combinaties te beperken kiezen fabrikanten er steeds meer voor om van een model een beperkt aantal uitvoeringen te fabriceren die over het algemeer rijk uitgevoerd zijn en waarvan er keuzeopties bestaan in toetsenbord, scan- en communicatietechnieken. Door weglaten van duurdere componenten zijn betaalbare instapmodellen van dergelijke terminals bschikbaar. Technieken waarin terminals onderscheiden kunnen worden zijn:


Type barcode scanner (1d 2d)

Er bestaan verschillende technieken waarmee een barcode kan worden gescand. Grof weg kan onderscheid gemaakt worden tussen een- en twee dimensionale scanners. Daarnaast speelt het leesbereik een rol: Standard-, Medium-, Long of Variable range. Het op grote afstand lezen van een barcode lukt echter alleen als ook de barcode voldoende groot is. 

Soort toetsenbord (geen, popup, numeriek, alfanumeriek, combinatie)

Terminals zijn meestal leverbaar in verschillende toetsenbord varianten. Een optimale toepassing maakt zo min mogelijk gebruik van het toetsenbord en zoveel mogelijk van de scantoets. Toch ontkomt men vaak niet aan het gebruik van Enter, Escape, cijfer en pijltoetsen. Terminals met veel toetsen wordt door de gebruikers als ingewikkeld ervaren. Naarmate er meer knopjes op het toetsenbord zitten, worden deze steeds kleiner, wat een bijkomend nadeel is.

Mogelijkheid tot gegevensopslag

De hoeveelheid beschikbaar opslag- en programma geheugen nemen steeds meer toe waardoor in de praktijk weinig restricties hoeven te worden gesteld aan programma grote en opslagruimte. Geheugen wordt ingedeeld in RAM en Flash (EEPROM). RAM is snel, maar verliest informatie bij een lege batterij. Flash is (relatief) traag, maar behoud altijd haar gegevens. Toepassingen maken daarom van beide gebruik.

Soort en afmeting van display

Het display biedt de mogelijkheid tot terugkoppeling naar de gebruiker. Diverse technieken worden gebruikt (LCD, LED, TFT, OLED). Belangrijke factoren zijn de zichtbaarheid en stroomverbruik. De applicatie bepaalt uiteindelijk of het scherm optimaal wordt gebruikt.

Communicatie (batch, bluetooth, wifi, gprs)

De wijze waarop een terminal kan communiceren met haar omgeving wordt bepaald door de ondersteunde hard- en software protocollen. Uiteindelijk bieden alle moderne technieken een vorm van netwerkondersteuning, waardoor een aangesloten terminal kan deelnemen aan een verbinding via Internet. De plaats van registratie en van verwerking zijn hierdoor vrij te kiezen.

Besturingssysteem (CE, WM, Android, Windows, iOS)

Na de verdwijning van DOS zijn Windows CE en Windows Mobile (WM) de meest verbreide besturingssystemen op handterminals. CE kan hierbij vooral worden gezien als een kaal besturingssysteem dat het mogelijk maakt om een programma te kunnen draaien, terwijl WM een luxere variant is met betere en gestandaardiseerde communicatie ondersteuning. Apparaten met Android zijn bezig aan een stevige opmars.

 

Batterij

Met name de uitgebreide communicatiemogelijkheden zorgen ervoor dat er oplaadbare batterijen met een steeds grote capaciteit nodig zijn om een hele werkdag te kunnen scannen. Als de standaard batterijcapaciteit ontoereikend is kan soms gekozen worden voor "dikke" batterijen met extra capaciteit of voor verwisselbare batterijen. Bij dagelijks gebruik zal na verloop van tijd de batterijcapaciteit afnemen, waardoor na bijvoorbeeld 3 jaar de batterijen aan vervanging toe zijn.

2016 © Solicom International | algemene voorwaarden